Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

The Lovely Bones


Αν κάποιος πάει να κρίνει τη δουλειά του Peter Jackson από αυτή την ταινία ή μπει στην διαδικασία να τη συγκρίνει με άλλες δικές του, το πιο πιθανό είναι να καταλήξει να γυρίσει τον χρόνο πίσω στο 1994 και στο “Heavenly Creatures”. Και πάλι βέβαια άκαρπη η προσπάθεια, μιας και η απόπειρα του Νεοζηλανδού σκηνοθέτη δεν υπογράφει ένα δράμα μεγατόνων, όπως αυτό με την Melanie Lynsey και την Kate Winslet. Τι είναι αυτό όμως που μας κάνει να συμπαθούμε τη ταινία, αλλά και να μην μας κάνει εντύπωση που δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σε απονομές και βραβεία;
Μας άρεσε η πρωταγωνίστρια. Η Saoirse Ronan αποδεικνύει ότι δεν προτάθηκε άδικα για Όσκαρ το 2008 με το “Atonement”. Αντιθέτως παίρνει έναν γλυκανάλατα γραμμένο ρόλο στην προσαρμογή σεναρίου και τον προσαρμόζει στα μέτρα μιας 16χρονης και εν δυνάμει μεγάλης πρωταγωνίστριας. Αν αυτό παραπέμπει στην Keira Knightly, δικαίως, αλλά και πάλι είναι λίγο. Υποψήφια για βραβείο Bafta Α’ Γυναικείου Ρόλου και αναμονή για τα καλύτερα.
Δεν μας άρεσε η επιφανειακή προσέγγιση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η παιδεραστία. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι σε καμία περίπτωση η ταινία δεν υποσχέθηκε βαθιές και μεγάλες συγκινήσεις. Στο τέλος της ημέρας όμως η εικόνα κλέβει την παράσταση από ένα σενάριο πολλά υποσχόμενο, που δεν καταφέρνει να σταθεί αντάξιο της σκηνοθεσίας. Το τελευταίο οδηγεί εύλογα στον φακό του Jackson. Πάντα συνεπής στο ύφος του, δηλωμένα εφετζής και διόλου άδικος με τους πρωταγωνιστές του, ο σκηνοθέτης μπλέκει το φανταστικό με το πραγματικό σε ένα ταξίδι που τα κάδρα κονταροχτυπιούνται με τα γραφικά και τα motion designs. Οι σκοτεινές και βραδινές λήψεις είναι φυσικά και πάλι το μεγάλο του όπλο, οι οποίες μπλέκουν με τη μουσική του Brian Eno σαν να έπρεπε να γίνει ακριβώς έτσι από την αρχή.
Κερασάκι στην τούρτα, που πολλές φορές κλέβει την παράσταση από αυτήν, ο Stanley Tucci. Ο κωμικός επιτέλους βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και μάλιστα για λογαριασμό μιας ταινίας που σε γενικές γραμμές θάφτηκε από τον Τύπο. Παρανοϊκός όσο πρέπει και συμπαθής όσο μπορεί να γίνει ένας κινηματογραφικός ήρωας-αντιήρωας-δολοφόνος, προσδίδει στη φιγούρα του George Harvey μια διάσταση που μόνο ένας ηθοποιός με κωμική φλέβα θα μπορούσε να κάνει. Υπάρχει λόγος για αυτό, βλέπε Robin Williams και Dani De Vito.
Αν το συνολικό έργο του Jackson περιλαμβάνει τον επικό “Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών”, το (αριστουργηματικό) remake του “King Kong”, τα “Ουράνια Πλάσματα” και την παραγωγή του “District Nine”, τότε πέφτεις στο τρυπάκι να θεωρήσεις το “The Lovely Bones” την πιο αδύναμη στιγμή του δημιουργού. Στα ίδια πλαίσια δηλαδή που λες εύκολα πως “Η Αλίκη” του Tim Burton είναι η χειρότερή του ταινία. Πόσο εύκολα όμως λες ότι αυτές οι δύο είναι κακές στιγμές της κινηματογραφικής σεζόν που διανύουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.