Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Joss Stone – Colour Me Free


Μπορεί να είναι η αδυναμία μου στη φωνή της. Μπορεί να είναι η αδυναμία μου στη soul. Μπορεί να είναι η αδυναμία μου στην παράλογη δύναμη μιας λευκής, ξανθιάς soulwoman που μεταμόρφωσε το Θέατρο Παλλάς σε μουσική σκηνή της Νέας Υόρκης και του Χάρλεμ. Μπορεί να είναι όλα αυτά, αλλά μπορεί και να μην είναι τίποτα και να αποδίδω την αδυναμία μου στο Colour Me Free στο γεγονός ότι είχα την ανάγκη να ακούσω έναν καλό, σύγχρονο μαύρο δίσκο από το “100 Days, 100 Nights” της Sharon Jones. Και κάπως έτσι είναι τα πράγματα, μιας και για πρώτη φορά η Βρετανίδα συγκεντρώνει όλη τη δύναμη που κουβαλάνε τα πνευμόνια της, τη χώνει στο μικρόφωνο και επιτέλους δικαιολογεί τα λεγόμενα αυτών που της έχουν αδυναμία, αποκαλώντας την: The Next Janis Joplin (εγώ πάλι επιμένω ότι αυτός ο τίτλος ανήκει δικαιωματικά στη Nikka Costa, αλλά περί αδυναμίας και ορέξεως... πρασόπιτα). Ο δίσκος ηχογραφήθηκε μέσα σε μία εβδομάδα στο Devon στις αρχές του 2008, ενώ η κυκλοφορία του καθυστέρησε δέκα μήνες λόγω διαμάχης της καλλιτέχνιδας με την EMI. Εξού και το πρώτο single “Free Me”, το οποίο μιλάει για κάθε είδους ελευθερία και απελευθέρωση. Αν και η Joss έδειξε για πρώτη φορά πίστη στη γενέτειρά της για τη σύνθεση και την παραγωγή του δίσκου (μετά το “The Soul Sessions” του 2004), στα UK charts έφτασε μόλις μέχρι το Νο 75, ενώ έγινε παραδόξως top-10 album στο Billboard. Τα περισσότερα κομμάτια έχουν συγγραφεί από την Stone, ενώ συμμετέχουν στο album σημαντικά ονόματα της αμερικάνικης, urban σκηνής, όπως ο Nas (σκάσε από το κακό σου Kelis) και ο Raphael Saadiq. Το artwork είναι εντυπωσιακό, τα κομμάτια είναι αξιοπρεπή και παραπέμπουν στις μεγάλες φωνές που κατά καιρούς επηρέασαν τη Joss (Aretha Franklin, Patti LaBelle και Dusty Springfield), ενώ η ίδια μάλλον δεν μπορεί να ξεπεράσει την αδικία της φύσης – μαύρη φωνή σε λευκό σώμα. Αν είσαι φαν της soul, άκουσέ τον, αγόρασέ τον και διάβασέ τον με μεράκι. Για τους υπόλοιπους τι να πω; Έρχεται καινούργια Tori Amos και ολόφρεσκη Lady GaGa – μία για κάθε γούστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.