Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2009

"Timemachine" Mary and The Boy


Παίρνω στα χέρια μου την υπέροχη χάρτινη θήκη. Ίδια λογική με το πρώτο άλμπουμ. Μόνο τα πρόσωπα. Μπροστά η Mary και στο οπισθόφυλλο the Boy. Πατάω το play και ξεκινάει το Timemachine. Ο μινιμαλισμος εμπλουτίζεται και ο ρυθμός πιάνει από το χέρι το σκοτάδι των συναισθημάτων τους. Αφήνοντας πίσω μας το εισαγωγικό instrumental μπαίνουμε στο "You, You, You" και μετά το ραδιοφωνικοτατο "No More Bad Trips For Little Mary". Ναι καλά άκουσες. Ραδιοφωνικό αλλά για ένα άλλο ραδιόφωνο. Σε αυτό το άλμπουμ το ντουέτο ανοίγει την πόρτα σε ένα ουσιαστικά τρίτο μέλος. Τον Felizol. Εκείνος πίσω από την κονσόλα αλλά και παίζοντας σχεδόν σε όλα τα κομμάτια, μάλιστα συνθέτει και τρία από αυτά!. Μια εμπλουτισμένη παραγωγή κάνει την εμφάνιση της και περισσότερο χρώμα στις συνθέσεις. Η φωνή της Mary περνάει από την Siouxsie λοξοκοιτωντας ακόμα στην Diamanda Gallas αλλά σαν να αποχαιρετά αυτή την παλιά επιρροή της. Ο Μπόι σιγοντάρει και συμπορεύεται. Μερικές φορές παίρνει τα ηνία. Στη δικιά του φωνή κρύβονται ο Blly Mackenzie, ο Brian Ferry και ο Tom Waits. Η θεατρικότητα παραμένει -στο "I was able to begin again" ακούμε μάλιστα σε ένα sample τον ηθοποιό Αλμπερ Φινευ. Αλλά εδώ προχωράμε ένα βήμα προς το φως, Θα παραξενευόμουν αν κάποιος μου έλεγε πριν από ένα μήνα ότι αυτή η ομάδα θα έβγαζε κάτι που θα με έκανε να χορέψω. Να όμως που με το "Are You Still Dancing Can Can?" του Felizol, το καταφέρνουν. Σχεδόν. Και ενώ αρχίζω να πιστεύω ότι πήραν απότομη αλλά έξυπνη στροφή, έρχεται αυτό που μετά το έβδομο κομμάτι , θα ονόμαζα δεύτερο μέρος του δίσκου να θυμίσει τον πρώτο. Ο στίχος "I am a cock. Do You Wanna Suck Me" στο "Cock", φυσικά και παραπέμπει νοηματικά στο "κλασσικό" πια " I wanna fuck you like a bunny". Δεν δίνω αξία στο στίχο αυτόν , απλά το αναφέρω. Η κορύφωση έρχεται με το "Death" που κλείνει αυτό την ενότητα και είναι ένα κομμάτι ερμηνείας που θα έπρεπε να δώσει δικαιώματα στην Κυρία Ντιαμαντα. Μόνο μπράβο μπορώ να δώσω στη Mary. Δεν είναι εύκολο να το καταφέρεις. Το δωδέκατο "A Hopeless case(Death Samba)" με αφήνει αρχικά αδιάφορο αλλά όσο προχωράει με αφήνει με το στόμα ανοιχτό και πιστοποιεί την ευφυέστατη διαφορετικότητα του ήχου τους. Και αυτός ο ήχος δεν αφορά τα δεκάδες όργανα, το σωστά τοποθετημένο χατ, το reverb στο τρομπόνι ή τα επιμελώς ατημέλητα ακόρντα. Αφορά σε ένα σύνολο που δύσκολα σου δίνει πια η δισκογραφία. Το " Time Machine" είναι ένα θεατρικό έργο. Σκηνικά, Φώτα, κοστούμια αυτοί οι τρεις. Διάλογους εμείς με εμάς. Πάτα play ξανά.
Αν σου αρέσει...αν δεν σου αρέσει άντε σπίτι σου να κρυφτείς κάτω από μια κουβέρτα.

1 σχόλιο:

Nikolas Defteras είπε...

Πολύ καλή η παρουσίαση του δίσκου. Ευχάριστη η ανάγνωση του. Μιας όμως και - δυστυχώς - το εν λόγω συγκρότημα διαλύθηκε, ξερείς κάποιους που κάνουν παρόμοια μουσική (πέραν της Διαμάντα);

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.