Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Janelle Monae - The ArchAndroid


Αλήθεια, είναι ανησυχητικό να σκέφτεται κανείς ότι η μουσική βιομηχανία δέχεται συνεχώς νέα χτυπήματα από νέους καλλιτέχνες, που δεν προσφέρουν τίποτα νέο μέσα στον καταιγισμό του νέου και εφήμερου τρόπου παραγωγής. Τελικά, τι είναι νέο και τι δεν λειτουργεί, κάτω από το προσωπείου του νέου και φρέσκου; Και αν οι πειραματισμοί σε μια δύσκαμπτη χρονιά όπως είναι το 2010 είναι πραγματικά ριψοκίνδυνοι, υπάρχει τρόπος επιβίωσης από τον δημιουργικό βάλτο; Και, ειλικρινά, μπορεί όλο αυτό να γίνει από μια μαυρούλα που μέχρι πρότινος τραγουδούσε funky r'n'b στα ίχνη και την κληρονομιά που άφησαν ο James Brown και ο Prince; Το "The ArchAndroid" δεν είναι η απόδειξη ότι αν κάνεις κάτι πρωτότυπο, θα σωθείς από τους κριτικούς, τους ειδικούς και τους μαέστρους της δισκογραφίας. Το πρώτο και ολοκληρωμένο LP της Janelle Monae (το πρώτο ήταν EP για όσους μπερδεύονται μέσα στο metacritic.com) μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση όμως, μιας και σε σηκώνει από τη θέση σου, σε ταρακουνάει, σου χτυπάει τα αυτιά, σε ζαλίζει, σε ηρεμεί, σε αναγκάζει να χορέψεις και σου αφαιρεί κατά τη διάρκειά της ακρόασής του την πεποίθηση πως οι λευκοί κάνουν rock και οι μαύροι κάνουν soul. Και αν θεωρείς πως αυτό έτσι κι αλλιώς δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, θα πρέπει να σου υπενθυμίσω πως αν υπάρχουν ταμπέλες και όρια στην μουσική, δεν υπάρχουν από εμάς, αλλά από τους ίδιους τους καλλιτέχνες που τους αρέσει να αυτογκετοποιούνται και να ακολουθούν την ασφαλή οδό. Η Janelle κατορθώνει αυτό που ελάχιστοι υπηρέτες της τέχνης και της μουσικής έχουν σφηνώσει στις περγαμηνές τους - την κατάργηση των ορίων. Το album της προστατευόμενης των Outkast τα έχει όλα. Funk-ιές, γυαλιστερή παραγωγή, ορχήστρες, κοφτερά φωνητικά, θεατρικότητα, ευαισθησίες, σκληράδα, όραμα, concept και καταπληκτικό artwork. Έχει συνεργασίες με Big Boi και Of Montreal, έχει κορυφώσεις και ανατροπές, έχει κυκλοθυμίες, έτσι όπως προστάζει η παράνοια της εποχής, έχει μελωδίες και rhythm sections που παραδίδουν σεμινάρια σύνθεσης. Δεν φοβάται τα ηλεκτρονικά ("Make the bus"), δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει κιθάρες ("Mushrooms and roses"), δεν απαρνείται τις gospel και soul καταβολές της ("Neon valley street") και δεν χάνει την ευκαιρία να μας δείξει ότι είναι μια υπέροχη performer ("Tightrope"). Αν ήμουν δίκαιος προς τον εαυτό μου, θα έπρεπε από τώρα να βάλω το album στα δέκα καλύτερα για το 2010. Αν το έκανα όμως, δεν θα ήμουν και τόσο δίκαιος προς τον κόσμο, αλλά περισσότερο παρορμητικός. Αντί αυτού λοιπόν, θα επικαλεστώ τη δύναμη του παραλληλισμού και θα κάνω επίλογο, γράφοντας πως η Janelle Monae έχει τα εχέγγυα να προκαλέσει τον ίδιο σάλο που προκάλεσε και η Bjork το 1993 με το "Debut". Και γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας σε ποια θέση των καλλιτεχνικών μας αναζητήσεων βρίσκεται σήμερα το ισλανδικό ξωτικό, 17 χρόνια μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.