Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Marina And The Diamonds – The Family Jewels


Είναι σύνηθες να βλέπουμε την κατηγορία singer/songwriter σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πόσο μάλλον στη γενέτειρα της pop. Και όταν σκάει μύτη κάθε λίγο και λιγάκι μια φωνή που μπορεί και παίζει πλήκτρα, γράφει στίχους, ενίοτε ενορχηστρώνει, ξέρει και μερικά ακόρντα στην κιθάρα, τότε άντε να ξεχωρίσεις τι πρόκειται να παιδέψει το μυαλό και την αισθητική σου και τι θα πάει στα αζήτητα. Η περίπτωση της Marina Diamandis είναι περίπλοκη για να βάλεις κατευθείαν ταυτότητα. Όταν την βλέπεις εντυπωσιάζεσαι από την ομορφιά της. Όταν την ακούς σε εκπλήσσει με την θεατρικότητά που ενθουσιωδώς προβάλει. Όταν προσέξεις λίγο πιο αναλυτικά τις συνθέσεις της συνειδητοποιείς πως οι αναφορές στην πιανιστική ροκ των Queen και του Elton John είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Όταν ξεπεράσεις τις indie προσδοκίες σου, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι το “The Family Jewels” είναι ένας καλοδουλεμένος pop δίσκος. Και όταν κάνεις τη ζωή σου δύσκολη, ψάχνοντας εντατικά για πληροφορίες που θα σε οδηγήσουν σε ένα τελικό συμπέρασμα, βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια ότι οι Βρετανοί την τοποθετούν σε κάθε pre-release απονομή βραβείων στη δεύτερη θέση, πίσω από την Ellie Goulding. Πόρισμα: Ο κόσμος της μουσικής βιομηχανίας έχει ως προτεραιότητα να βρει το “The next best someone” παρά υποσχόμενους μουσικούς, που θα προτείνουν κάτι διαφορετικό (χωρίς παρθενογένεση, έστω). Το project/group/solo artist ή όπως αλλιώς θες να το πεις, Marina And The Diamonds, κάνει ακριβώς αυτό – προτείνει. Μια φωνή που δεν είναι wannabe something. Μια παραγωγή που αυτοσαρκάζεται σε κάθε μέτρο. Ένα καλλιτεχνικό προφίλ με ταμπεραμέντο. Αλλά και μια σειρά από singles (“Hollywood”, “I Am Not A Robot”, “Shampain”) που κάθε ένα αυτόνομα στέκεται στο ύψος του γιατί είναι και ταυτόχρονα καλό τραγούδι. Η προσπάθεια της Ελληνίδας Marina (κάποια στιγμή έπρεπε να το αναφέρω) προϋποθέτει κάτι βασικό: διάθεση για ακρόαση. Όποιος τη βρει, θα ανακαλύψει όσα διάβασε. Για τους δύσπεπτους: “BBC Poll – The Sound Of…”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.