Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

"Κορίτσια Ημερολογίου" τουTim Firth, Θέατρο Κιβωτός


Αυτό το Θέατρο το έχω αγαπήσει λόγω μιας μοναδικής παράστασης με την ίδια πρωταγωνίστρια. Το θέατρο είναι το Κιβωτός. Η παράσταση ήταν Το Μαγαζάκι του Τρόμου και η πρωταγωνίστρια η Βασιλική Ανδριτσου. Τότε και σκηνοθέτης, τώρα μια εκ των γυναικείων ρόλων.

Τι είναι τα Κορίτσια Ημερολογίου; Το έργο του Tom Firth (The Calendar Girls) που μεταφράστηκε από τον Θοδωρή Πετρόπουλο( ) και σκηνοθετήθηκε από τον Κωνσταντίνο Αρβανιτακη για την σεζόν που μας πέρασε αλλά συνεχίζει απτόητο.
Η αιτία της επιτυχίας δεν είναι απλά το έξυπνο στόρυ (βασισμένο σε αληθινή ιστορία). Ένας γυναικείος σύλλογος, στην επαρχία, ζει όσο βαρετά μπορεί να ζήσει μια ομάδα γυναικών, ίσως και λίγο παραπάνω. Η καθημερινότητα τους δεν ξεκουναει με τίποτα. Ώσπου ο θάνατος του συζύγου μιας εκ των μελών, προκαλεί μια αντίδραση ή ξυπνάει μια ανάγκη. Όπως θέλετε. Το ζητούμενο; Απλά ένας καναπές στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου ανιάτων. Πανάκριβος λένε. Από το ετήσιο ημερολόγιο τους θα μαζέψουν τα λεφτά. Πως θα εκτοξευθούν οι πωλήσεις; Γυμνό! Πουλάει σαν ζεστό ψωμί!
Έτσι οι
Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Βογιατζάκη, Κατιάννα Μπαλανίκα, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Πηνελόπη Πιτσούλη, Βίλμα Τσακίρη τα «πετάνε» για χάρη ενός επίπλου και μιας ζωής που κοιμάται ύπνο βαθύ. Μέσα σε ένα τεράστιο ημερολόγιο, που αλλάζει σελίδες και εποχές, για σκηνικό –μια εκπληκτική κατασκευή από την Ελένη Μανωλοπούλου-, μια κομεντί με μοιρασμένες υπέροχα, σκηνές γέλιου και συγκίνησης, δίνει χώρο σε όλους τους συντελεστές να δουλέψουν όσο πιο δημιουργικά γίνεται και να μας δώσουν την πιο γλυκιά αίσθηση που μπορεί να σου δώσει παράσταση.
Ανήκει σαφέστατα στην κατηγορία έργων όπως το «Ανθισμένες Μανόλιες» που ήταν στο μυαλό μου συνέχεια, αλλά αυτό μάλλον καλό το λες.
Σχόλια για τις πρωταγωνίστριες δεν χρειάζονται. Δεν ξεχωρίζει η μια από την άλλη. Ευτυχώς δηλαδή. Έκπληξη η Βογιατζακη, που έχω απλά να πω ότι , ναι, είναι μια αξιόλογη ηθοποιός.
Μεμπτό ουδέν. Άλλωστε δεν περίμενα να δω και τον Οθελλο!!!
Καλά να περάσετε λοιπόν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.