Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Norah Jones – The Fall


Μετά από την jazzy/blues και feel good αισθητική που είχε το ντεμπούτο της Norah Jones πέρασες στο στάδιο της country και folk-pop του “Feels Like Home”. Από εκεί έκανες μια απότομη μετάβαση στην art-pop του “Not Too Late”, που ομολογουμένως ήταν αδύναμο κατά το ήμισυ και πρωτοποριακό κατά το άλλο ήμισυ, ενώ φτάνεις σε ένα τέταρτο album που συνεχίζει να αποπροσανατολίζεται από το “Come Away With Me”, πλησιάζει περισσότερο το ‘Not Too Late”, χρησιμοποιεί πολλές κιθάρες και δεν χάνει τον νεοϋορκέζικο ήχο του ούτε για μια στιγμή. Ποια είναι η γενικότερη αίσθηση που μπορεί να σου αφήσει το “The Fall”; Μα, το γεγονός ότι είναι η πιο σημαντική συλλογή τραγουδιών που έχει παραδώσει η τραγουδοποιός από την εποχή που σάρωνε τα Grammy και κανείς δεν την ήξερε (γιατί κανείς δεν την ήξερε, indeed. Η αναγνώριση ήρθε κατά τη διάρκεια της μετα-Grammy εποχής). Οι συνθέσεις μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, το ίδιο και η φωνή της, σε μια προσπάθεια να καθιερώσει τη δική της art-pop, χωρίς φανφάρες και κερασάκια πάνω στο γλάσο. Ο Jacquire King (Kings Of Leon) κάνει προσπάθεια να προχωρήσει σε καινοτόμες αλλαγές στον ήχο, αλλά όσες κιθάρες κι αν ακούγονται, η indie αισθητική είναι επιφανειακή και μόλις που στολίζει τον δίσκο. Ο μόνος τρόπος να τεστάρεις τις δυνατότητες που έχει το δισκάκι είναι να το βάλεις στο repeat. Ο λόγος; Οι αποπλανητικές μελωδίες (“Light As A Feather”, “Young Blood”, “I Wouldn’t Need You”), οι μελετημένες παραγωγές (“Chasing Pirates”) και οι εικόνες που συνθέτουν τα λόγια και οι ρίμες (“Back To Manhattan”, “Man Of The Hour”), σκαλισμένες πάνω σε απλά ακόρντα και χαμηλό tempo. Αν έχεις την ευκαιρία να τσεκάρεις τα live που έχει δώσει φέτος η Norah Jones στο Youtube, DO SO, μόνο και μόνο για να αρπάξεις την καλλιτεχνική της εξέλιξη και τον στόχο του album. Αν και δεν κατάφερα να το πω για καμία δουλειά της μέχρι τώρα, νομίζω πως ήρθε η στιγμή: “Μια από τις καλύτερες ηχογραφήσεις του 2009”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.