Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

"Tonight: Franz Ferdinand" Franz Ferdinand


Ένας καλός δίσκος το μήνα θα ήταν αρκετός.
Να τον αγοράσεις(ή κατεβάσεις εννοείται), να τον νταντέψεις, να ανοίξεις, ευλαβικά να τον βάλεις στο player, να καθίσεις αναπαυτικά στην πολυθρονάρα σου και να ακούς μέχρι να δεις που το πάει ο “πελάτης” και τι θέλει από την ζωή σου ο καλλιτέχνης.
Φυσικά τα πράγματα δεν είναι έτσι και οι κυκλοφορίες είναι τέτοιου όγκου που θες χρόνο και διάθεση αρκετή όχι για να ξεχωρίσεις αλλά απλά και μόνο να ακούσεις, κάτι καλό. Για αυτό και υπάρχουμε εμείς εδώ. Για να γίνουν όλα πιο εύκολα.
Οι δυο πρώτοι μήνες του 2009 απέδειξαν τα παραπάνω. Άλμπουμ εκπληκτικά κυκλοφόρησαν και εμείς δεν ξέραμε τι να πρωτογράψουμε.
Ετσι καταλήγουμε να γράφουμε στις 17 Φεβρουάριου για μια δουλειά που κυκλοφόρησε στις 27 /01! Tonight: Franz Ferdinand από το συγκρότημα που έβαλε την mainstream Ευρώπη στο ρυθμό.
Πέντε χρόνια πριν με το ομώνυμο άλμπουμ και το πρώτο hit τους “Take me out” ξεκινούν την νέο-60s μανία και το dance-rock revival. Καθολική αποδοχή από τύπο και κοινό. Σχεδόν δυο χρόνια μετά στα τέλη του 2005, έρχεται το δεύτερο άλμπουμ που στομώνει την παραγωγή και κατά την ταπεινή μου άποψη είναι λιγάκι βαρετό, αλλά βγάζει μια μαζική επιτυχία όπως το “Do You Want To” και χτυπάει Νο1 στην Βρετανία. Είμαστε ήδη στη φάση όπου ο μουσικός τύπος χρησιμοποιεί όλο και πιο έντονα χαρακτηρισμούς όπως “electric dance music” και “kraut-disco” που οδηγούν τελικά στην άνθηση του electro rock τα τελευταία χρόνια.
Στον τελευταίο τους δίσκο λοιπόν, φέτος, οι FF αποφασίζουν να βάλουν τα συνθεσάιζερ και την καθαρή παραγωγή στο παιχνίδι. Αποτινάσσουν την βρωμιά του πανκ ήχου και μας δίνουν ένα άλμπουμ ανανεωτικό για αυτούς και ξεσηκωτικο για εμάς.
Άνοιγμα με “Ulysses”, πρώτο single, ήδη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία. Ακολουθούν ασύγκριτα riffs, έξυπνα τοποθετημένα πλήκτρα, μπροστά ή πίσω από τις κιθάρες και μια drum-section επηρεασμένη, σύμφωνα με το γκρουπ, από την Αφρικάνικη μουσική.
Εγώ έχω να πω ότι το Tonight (το οποίο κυκλοφορεί στην Ευρώπη και σε ειδική έκδοση με ένα bonus disc το “Blood” με dub εκτελέσεις κάποιων κομματιών και μπορείς να τα βρεις εδώ) έχει μόνο μια αδύναμη στιγμή το “Dream Again” που βρίσκεται στην προτελευταία θέση άρα είναι σαν να μην το άκουσες. Προχώρα καλύτερα στο τελευταίο κομμάτι που είναι ιδιαίτερο.
Προσωπικές επιλογές από τα προηγούμενα δέκα χορευτικά διαμάντια;
Αν και είναι δύσκολο θα έλεγα το Doorsιζον “Send Him Away”, το φτιαγμένο για πίστες "Turn It On", το "Twilight Omens", το "What She Came For" με το δυνατό σολο-τσιτα-τα-γκαζια φινάλε, το "Can't Stop Feeling" και αν δεν με σταματήσει κάποιος θα πω όλα τα κομμάτια.
Ρεζουμέ;
Δεν περίμενα τόσο καλό δίσκο από τους FF. Συγκεκριμένα ήμουν σίγουρος ότι θα κοιμόμουν. Όπως στη Μόνικα (την έχω καταθαψει την κακομοίρα). Αλλά ευτυχώς διαψεύσθηκα. Ο κύριος Καπράνος δεν τραγουδά τυχαία “I’ll find a new way, baby”.
Βαλε τέρμα το "No You Girls" και χόρεψε τραγουδώντας “Oh no, you girls'll never know
No you girls never know
How you make a boy feel
How you make a boy feel
How you make a boy” .
Γιατί; Το Closer του Ne-Yo που χτυπιόσουνα καλύτερο ήταν;

Αν σου αρέσει πάρε τηλέφωνο να σε βγάλω για χορό απόψε!

1 σχόλιο:

tarkofski είπε...

χαίρομαι που σου άρεσε,περιμένω να δω τι θα γράψετε για τους γιου του

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.