Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

"No Line On The Horizon" U2


Κάθε νέα κυκλοφορία των U2αποτελει γεγονός.
Δεν θέλω "Ου"!
Αποτελεί , όπως και να το κάνουμε. Μπορεί από το μυαλό σου να περνάνε οι λέξεις "γερασμένοι", "ξενέρωτοι", "δεινόσαυροι", 'κακογουστιά", αλλά είναι πάντα οι 4 τύποι που μας χάρισαν τα "October", "Joshua Tree", "Achtung Baby" και "Pop". Ένας σεβασμός τους πρέπει.
Ήρθε λοιπόν αυτό τον μήνα να μας βρει το "No Line On The Horizon".
Αρχικά την παραγωγή ανέλαβε ο Rick Rubin ο οποίος ήταν πίσω από την κονσόλα και για την διασκευή του πολύ καλού "The Saints are Coming" που μαγείρεψαν μαζί με τους Green Day. Μετά ο Rubin την έκανε και τα ηνία πήρε ο συνήθης ύποπτος Brian Eno μαζί με τον Daniel Lanois, οι οποίοι είχαν την άνεση να αναμειχθούν και στην σύνθεση. Τα τραγούδια του Rubin, παρόλα αυτά, κρατήθηκαν και μπήκαν στο ντουλάπι για τώρα.
Σε αυτή την δουλειά βρίσκουμε δυο πλευρές. Μια γκαζωμενη, με αιχμή του δόρατος το single "Get Your Boots On" και μια mid-tempo πλευρά όπου απλώνεται η ακόμα αξιόλογη, φωνή του Bono και οι πολύπλοκες ενορχηστρώσεις με συνθετητες, πιανάκια, πνευστά, ακόμα και ορχήστρες, ανάμεσα στις γνώριμες κιθάρες του Edge, μια προωθημένη μπασογραμμη και ένα φρέσκο ροκ εν ρολ που θυμίζει τόσα πολλά και παράλληλα τίποτα. Από τα αυτιά σου περνούν οι Elbow, Jam, Fishbone (yes, they do), Beatles, το stadium-rock των παλιών U2. Φαντάζομαι όσο το ακούς θα βρίσκεις και άλλα. Σημασία καμία δεν έχει. Οι συγκρίσεις γίνονται πάντα απλά για να ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Εδώ έχουμε δέκα τραγούδια με ένα μόνο αδύναμο. Δεν σου λέω ποιο. Μάντεψε καθώς θα ακούς τον δίσκο που θα βρεις εδώ. Διαλέγω απλά να σου πω πως έχω να αποκτήσω κόλλημα με τραγούδι των U2 από το "Lemon" του ΄91 και τώρα έχω βάλει στο repeat το "Cedars of Lebanon" και μάλλον το ίδιο θα πάθω και με το "Stand Up Comedy".

Αν σου αρέσει η φωνή του Bono και μόνο τότε γιατί αν δεν τον αντέχεις, όπως πολλοί, κρίμα είναι τόσο ενδιαφέρον άλμπουμ να μείνει στο ράφι να σκονίζεται

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ γενικά δεν έχω καταλάβει γιατί να γιουχάρουμε τους U2 (έστω και υποθετικά). Έχουν στραβοπατήσει ποτέ; Ναι; Πότε; Εφκαριστώ.

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.