Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Grammy Awards 2009


Φυσικά και δεν θα μπω στην διαδικασία να αναφέρω τους νικητές των φετινών βραβείων. Φυσικά και δεν θα σχολιάσω τις στυλιστικές αποτυχίες των απανταχού καλλιτεχνών (?) που βρέθηκαν εκεί. Φυσικά και θα εκθειάσω την Adele γιατί απλά μπορώ και φυσικά θα πω με έναν πόνο στην M.I.A. Γενικά δεν μπορεί να πει κανείς ότι τα αποτελέσματα των Grammy 2009 ήταν αναπάντεχα, αντιθέτως. Δικαίως κέρδισε η Adele τους υπόλοιπους πρωτοεμφανιζόμενους, εξίσου δίκαιη η νίκη του Robert Plant και της Alison Krauss στον δίσκο της χρονιάς αλλά και μια χαρά η μοιρασιά των βραβείων τόσο σε Αμερικανούς όσο και Βρετανούς καλλιτέχνες. Γιατί όμως οι Coldplay να πάρουν αυτό του τραγουδιού της χρονιάς από την Estelle και τη Sara Bareilles; Και γιατί να είναι τόσο άδικη η βράβευση στις κατηγορίες electro/dance (Daft Punk) και Rock Album Of The Year (οι Coldplay σε ότι πιο pop υπάρχει εκεί έξω); Είναι γενικά έκδηλη η τάση της Ακαδημίας να βραβεύει κατά κόρον νέους και πολλά υποσχόμενους καλλιτέχνες (Duffy, Adele, Estelle) αλλά και βετεράνους τύπου Al Green και Metallica. Οι εμμονές όμως οδηγούν σε τυποποιήσεις και οι τυποποιήσεις σε έλλειψη hype. Αν τα Grammy λοιπόν συνεχίσουν να είναι πιο κλισέ και από τα βραβεία του MTV, τότε η λέξη prestigious θα μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από τη λέξη presumable. Ακολουθεί η λίστα με τις βασικότερες κατηγορίες και τα σχετικά σχόλια παραδίπλα:

Best New Artist – Adele… όποιος έχει αντίρρηση, να του καούν τα ηχεία.
Album Of The Year – Raising Sand (Alison Krauss/Robert Plant)… μα φυσικά.
Song Of The Year – Viva La Vida (Coldplay)… το γεγονός ότι ένα κομμάτι είναι radio-friendly δεν σημαίνει ότι είναι και τραγούδι της χρονιάς.
Best Pop Vocal Album – Rockferry (Duffy)… μεγάλη η νίκη, μικρός ο ανταγωνισμός, αδυναμία η Duffy.
Best Electronic/Dance Album - Alive 2007 (Daft Punk)… ούτε κατά διάνοια. Και τα 5 ήταν καλύτερα.
Best Rock Performance By A Duo Or Group With Vocals - Sex On Fire (Kings Of Leon)... αυτό έλειπε να το έδιναν στους Coldplay.
Best Rock Album - Viva La Vida Or Death And All His Friends (Coldplay)… rock;
Best Alternative Music Album - In Rainbows (Radiohead)… χμμμ, πειράζει που εγώ θα το έδινα στον Beck;
Best R&B Album - Jennifer Hudson (Jennifer Hudson)... φωνάρα, αλλά ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
Best Contemporary R&B Album - Growing Pains (Mary J. Blige)… ένας από τους πιο μετριοπαθείς και αδιάφορούς δίσκους της χρονιάς.
Best Rap Album - Tha Carter III (Lil Wayne)... αν ο Lupe Fiasco ήταν λίγο πιο εμπορικός, θα ήταν δικό του. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
Best Jazz Vocal Album – Loverly (Cassandra Wilson)... τα σχόλια περιττά.
Producer Of The Year, Non-Classical - Rick Rubin... ή Danger Mouse; Λέω εγώ τώρα...

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.