Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2008

Giant Sand - "proVISIONS"


Κάποτε ήταν ένα γκρουπ. Που το έλεγαν Giant Sand. Από την Αριζόνα. Που δεν το λες και εύφορη γη. Έτσι και η μουσική τους είχε αυτή την αγριότητα του τοπίου. Την ήρεμη ακατέργαστη δύναμη. Το 1985 κυκλοφορούν το πρώτο άλμπουμ. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει 20 άλμπουμ. Από την κοιλιά τους έχουν ξεπηδήσει οι Calexico και ο Chris Cacavas των Green on Red. Από τις δουλείες τους έχουν περάσει Pj Harvey, Steve Wynn,Juliana Hatfield και άλλοι. Δηλαδή δεν τους λες τυχαίους. Καθόλου τυχαίους. Ακου το 25 λεπτο BBQ Suite από το Backyard Barbecue Broadcast του 1995 και θα καταλάβεις. Ανήκουν στη γνωστή κατηγορία των Αμερικανών που πίνουν νερό στο όνομα του Neil Young και των Dream Syndicate παίζοντας ένα κράμα rock, country, blues και ψυχεδελιας. Ταξιδιάρικο.
Ερχόμαστε όμως στο σήμερα όπου τα πολλά λόγια είναι φτώχια και η καλή μουσική νερό στην έρημο. Ο frontman Howe Gelb έχει την συνταγή για καλή μουσική. Αξιοπρεπή σύνθεση και έξυπνες κινήσεις. Όπως την συμμετοχή της Isobel Campbell στο υπέροχο “Without a Word”, ή την διασκευή στο «The Desperate Kingdom of Love» της Pj Harvey . Διαθέτει και άλλες δυνατές στιγμές. Όπως το πιανιστικο “Spiral”, το rockabilly “Can Do” ή το επικό gospel “ Well Enough Alone“. Έχει και κάνα δυο χλιαρές έως ενοχλητικές συνθέσεις αλλά δεν μας αφορούν ιδιαίτερα. Σε αυτό τον δίσκο τα ινία έχει πάρει η εμπειρία και η αποπροσανατολισμένη δημιουργικότητα του Gelb μπαίνει σε πρόγραμμα παραγωγής.
Αν σου αρέσουν Neil Young, Mark Lennegan, ονειρεύεσαι ταξίδια στην αμερικανική έρημο και το “No Country For Old Men”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.