Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

The Horrors – Skying

Όταν είχα φιλοξενήσει τους Horrors για ένα interview τηλεοπτικής εκπομπής, είχα επιφυλάξεις. Τι εννοώ; Είχαν βγάλει το αριστουργηματικό τους “Primary Colors”, είχαν προταθεί για Mercury Prize και είχαν κάνει εμφανίσεις σε μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου. Είχα διαβάσει έντυπα και συνεντεύξεις, με απαντήσεις που έδειχναν ότι είναι music freaks και indie heroes, ενώ πίστευα για έναν άγνωστό μέχρι τώρα λόγο πως θα σνομπάρουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Jamais. Ήταν και οι πέντε από τους πιο συνεργάσιμους ανθρώπους της διεθνούς σκηνής που έχω γνωρίσει και βλέποντάς τους να βγάζουν δίσκους όπως το “Skying”, αισθάνομαι το λιγότερο κατουρημένος από τη χαρά μου που έχω περάσει τρεις ώρες μαζί τους.

Μετά από αυτή την εγωιστική εισαγωγή (που καθόλου δε με νοιάζει, φάε τη σκόνη μου άγνωστε), έχω να δηλώσω πως τα παιδιά εργάζονται σκληρά για να βγάζουν τέτοιου επιπέδου ηχογραφήσεις. Η εξέλιξή τους είναι προφανής, μιας και ο ήχος τους έχει γίνει λιγότερο βρώμικος και post-punk και περισσότερο brit-pop και synth-originated, κάτι που υποδηλώνει ότι ακούσανε πολύ Blur, Pulp και Suede (ίσως και New Order, γιατί όχι;). Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι η ακρόαση εμμένει εκεί και μονίμως θα σου θυμίζει κάτι, μιας και οι Horrors έχουν τον τρόπο τους να φτιάχνουν ‘δικούς’ τους δίσκους.

Τα highlight του “Skying” είναι οι μελωδίες και η φωνή του Faris, που πνίγεται στο reverb και καλείται να γεμίσει το υλικό, χωρίς να μπαίνει μπροστά και να κλέβει τη μερίδα του λέοντος. Κι έτσι πρέπει να λειτουργεί μια φωνή σε μια μπάντα τέτοιου είδους άλλωστε, από τη στιγμή που αυτό που προσφέρει δεν είναι ερμηνείες και οκτάβες. Γεγονός που αφαιρεί το respect από group που αγνοούν το χτίσιμο μιας μελωδίας και ξεπατώνονται στην παραγωγή και τα vocals. Τα synths, οι ατμόσφαιρες και τα χάλκινα που μπαίνουν σφήνα σε φάσεις που δεν το περιμένεις επιβεβαιώνουν τη στροφή στον ήχο τους από την εποχή του ντεμπούτου, ενώ η παραγωγή ανήκει στους ίδιους.

Άκου προσεχτικά τα “Moving further away”, “Oceans burning”, “Still life” και “I can see through you”, αλλά μην παραβλέψεις τα ενδιάμεσα έξι, γιατί θα στερήσεις πράγματα στο ακουστικό σου σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.