Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Lykke Li – Wounded Rhymes


Καθώς βαριέμαι να ακούω τα ίδια και τα ίδια, ενώ ταυτόχρονα δεν έχω διάθεση να ανακαλύψω το next best thing of something, μιας και αυτό το έχει αναλάβει η hipster κοινότητα (?), πέφτει στα χέρια μου το δισκάκι της Lykke Li. Και τρώω την ίδια φρίκη που έχω φάει στο παρελθόν με το “Arular” της M.I.A. και το “Robyn” της Robyn – pure genius.

Αυτή τη φορά, ο δεύτερος δίσκος της έχει κιθάρες, είναι πιο Indie και λιγότερο ηλεκτρονικός. Κι αυτό φαίνεται πως γοήτευσε και τα αμερικανάκια, μιας και την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του ανέβηκε στο No 34 του Billboard. Τα rhymes είναι όντως wounded enough, ώστε να σε ταλαιπωρήσουν μέχρι να τα ακολουθήσεις (“I’m a prostitute, go get some”, “Sadness is my boyfriend, sadness I’m your girl” κι άλλα τέτοια), ενώ η παραγωγή είναι τόσο φρέσκια που περισσότερο δεν το ‘χεις.

Η Lykke πήγε μέχρι το L.A. για να γράψει τον δίσκο και η ειλικρίνειά της με αφοπλίζει, καθώς παραδέχεται πως φανταζόταν ότι εκεί κάποτε έγραφαν κομμάτια οι Doors και η Joni Mitchell. “Έψαχνα να βρω κάπου τον David Lynch και τον Leonard Cohen, αλλά δεν είχα καμία τύχη”, εξομολογείται στο Pitchfork και παραδέχεται πως μπορεί να είναι παιδί της Στοκχόλμης, αλλά βαριέται το σκοτάδι και το κρύο… “Το Λος Άντζελες μπορεί να γίνει τόσο κακό, αλλά και τόσο καλό την ίδια στιγμή. Μου έδωσε έμπνευση η πόλη και η απομόνωση που μπορεί να σου προσφέρει”.

Και το εικαστικό του πράγματος βέβαια μια χαρά δουλεύει. Από το εξώφυλλο μέχρι τα video των “Get some” και “I follow rivers”, το album έχει concept, έχει σοφία, έχει μυστήριο, έχει μελαγχολία από αυτές που ο Βορράς μόνο μπορεί να δώσει, έχει έντονο αισθησιασμό και μια διάχυτη σεξουαλικότητα σε κάθε στιγμή του. Κι αν φαίνεται έντονα η διαφορά με το πρώτο album, η δημιουργός του δεν αποποιείται την ταυτότητά της επειδή την είδε καλιφορνέζικα. Κι αυτό είναι καλό.

Η Lykke Li είναι μια σύγχρονη Βάκχα. Φοράει μανδύες, στήνει χορούς και μυστήρια στη μέση μιας μεγαλούπολης και απαιτεί να την τιμήσεις με τη συμμετοχή και το χορό σου. Αν αρνηθείς, σου παίρνει τη φωνή με την αιθέρια ύπαρξή της. Πρόσεξε τι θα κάνεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.