Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

"Dido" Safe Trip Home


Η πρώτη ακρόαση είναι πολύ κρίσιμη για να μπεις στην διαδικασία να βγάλεις πόρισμα για το αν σου αρέσει ή όχι. Η δεύτερη είναι αυτή που αναγκαστικά σε βάζει στην άλλη διαδικασία, αυτή που σου φέρνει στο νου τους δύο προηγούμενους δίσκους και μπερδεύεσαι πολύ περισσότερο. Η τρίτη ακρόαση πάλι δεν βοηθάει και πολύ, μιας και αναμένεις να ακούσεις την στιγμή που θα σου θυμίσει κάτι από “White Flag”, “Here With Me”, ακόμα και “Life For Rent” (εμένα γιατί μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το κομμάτι;), γεγονός που δεν συμβαίνει ποτέ. Και ερχόμαστε στην τέταρτη ακρόαση, που συνειδητοποιείς (ειδικά αν σου αρέσει η Dido) ότι ο δίσκος αυτός είναι ο πιο δύσκολος της καριέρας της. Δεν μπαίνω στην διαδικασία να περιγράψω την επιμέλεια του ήχου και την παραγωγή, μιας και ο Jon Brion (Fiona Apple, Kanye West, Marianne Faithful αλλά και μουσική για τις ταινίες “Magnolia” και “Eternal Sunshine Of A Spotless Mind”) αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι διαθέτει το άγγιγμα του Μίδα. Δεν μπορώ να επιμείνω σε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι σαν να το ξεχωρίζω με κάποιο τρόπο από τα υπόλοιπα αφού, ειλικρινά, κανένα δεν υπόσχεται πολλαπλά, ραδιοφωνικά airplays. Συνεχίζω να ακούω και βγάζω το συμπέρασμα ότι η επιλογή των Brian Eno και ?uestlove σε κάποιες συνθέσεις είναι απλώς λειτουργικές, ενώ η φωνή της παίζει με τις λέξεις και προσφέρει άπειρες στιγμές ανακούφισης (ίσως και υπνηλίας). Ο δίσκος τελικά είναι 100% Dido, ακόμα κι αν νομίζεις ότι οι high-profile καλεσμένοι της θα κλέψουν την παράσταση. Έχει εύηχες αρμονίες, τις πιο κυκλοθυμικές, ευφυείς και πολυεπίπεδες ενορχηστρώσεις που έχει χτίσει ποτέ και μια νοηματική γραμμή που φέρνει σβούρες γύρω από τον έρωτα – όχι τον επικό και μελιστάλαχτο, αλλά τον καθημερινό, αυτόν που μπορεί να καταλήξει σε ρουτίνα και να ξαναφουντώσει μέσα σε λίγα λεπτά. Μου άρεσε; Ασφαλώς. Είναι ο καλύτερος της; Μάλλον θα ξέρω σε κάνα-δυο μήνες, θέλω χρόνο. Έκανε καλά που μετά από 5 χρόνια δισκογραφικής απουσίας κυκλοφόρησε κάτι τέτοιο; Μα, αν δεν πάρεις το καλλιτεχνικό ρίσκο, γιατί να σε λένε καλλιτέχνη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.