Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Social Network


Επειδή βαρέθηκα να αναλύω και να γράφω πόσο άδικες είναι η κινηματογραφική βιομηχανία και η βιομηχανία του θεάματος (αυτό πάει για τις απονομές βραβείων), θα προτιμήσω να γράψω μια κριτική με bullets, έτσι όπως θα τη σκεφτόταν κάποιος σύντομα και επιγραμματικά στο μυαλό του για να μην έχει πολλές σκοτούρες. Ο λόγος; Διάβασε και θα καταλάβεις:

• Η πιο αδύναμη ταινία του David Fincher.
• Η πιο επιφανειακή ταινία του David Fincher, μιας και ουσιαστικά περιγράφει μια δίκη και το χρονικό μιας ιστορίας σύνθεσης ενός ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, που μπορεί κανείς (μέσες άκρες) να διαβάσει στη Wikipedia.
• Η πιο εμπορικά δομημένη ταινία του David Fincher.
• Η ταινία που έχει την κατάρα του επίκαιρου (facebook).
• Η ταινία που θα κλέψει το ‘πολυπόθητο’ Oscar από τον Nolan και τον Aronofsky και θα το δώσει στον David Fincher (ξεχάσαμε όλοι επιτέλους τα αριστουργήματά του, “Seven”, “The Curious Case of Benjamin Button” και “Fight Club”;).
• Η ταινία που βάζει σε πρώτο πλάνο τον εξαιρετικό Jesse Eisenberg και δίπλα του τοποθετεί κομπάρσους (δεν εννοώ τον Justin Timberlake, μια χαρά ήταν).
• Η ταινία που σκηνοθετικά έχει να επιδείξει καλά κάδρα (αυτό της έλειπε), υπέροχη κεντρική ερμηνεία, συννεφιασμένα τοπία, ωραίες γκόμενες, ωραίους γκόμενους και πολλά laptop.
• Η ταινία που σεναριακά αρέσκεται σε δύο γλώσσες. Αυτήν με τις πολλές αναφορές στον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και αυτήν που βάζει τους χαρακτήρες της να έχουν την ατάκα στο στόμα, λες και η πρώτη παρομοίωση που σου έρχεται στο μυαλό να πεις σε περίπτωση που κάποιος αδικείται είναι η “μοιάζουν με τύπους που έχουν φορέσει στολές με σκελετούς και κυνηγούν τον Karate Kid”. Τι ρεαλιστικό!
• Η ταινία που τελικά το μόνο που έχει να επιδείξει είναι μια στοιχειώδη σκηνοθεσία (τουλάχιστον σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές του Fincher), έναν κεντρικό πρωταγωνιστή που αποτελεί όχημα για το (καλογραμμένο αλλά για-να-προκαλέσει-εντύπωση) σενάριο και το υπέροχο score από το δίδυμο Trent Reznor (Nine Inch Nails) και Atticus Ross (μια από τα ίδια και λίγο από Jane’s Addiction – τους νέους, όχι τους παλιούς).

Αν είδες το “Social Network” και σου άρεσε πολύ, τότε:

• Ζεις μέσα από το facebook…
• … ή δεν έχεις δει άλλη ταινία του David Fincher…
• … ή είσαι μεγάλος/η fun του Justin Timberlake…
• … ή έπεσες θύμα της διαφήμισης…
• … ή έχεις διαβάσει πολλές κριτικές και θες να το παίξεις σινεφίλ
• … ή απλά δεν είδες κάτι καλύτερο πρόσφατα.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, welcome to the club.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις φουλ δίκιο, Νικόλα, κακώς απαξιώνεις το φιλμ τόσο. To Social Network είναι καλή ταινία, με ρυθμό, καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα απ'το Zodiac και με περισσότερη ουσία πίσω από το λόγο ύπαρξής της απ'όσο αναφέρεις.

Εξηγεί πάνω σε τι είδους ανθρώπου το όραμα βασίστηκε μία από τις πιο άχρηστες "cool συνήθειες" του πλανήτη και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ψυχολογία και την πορεία ολόκληρης της ανθρωπότητας σήμερα. Εγώ τουλάχιστον αυτό είδα... ;)

Nickolas είπε...

Κοίτα, η ταινία δεν ήταν κακή, αλλά νομίζω πως μακράν είναι κάτω από τα επίπεδα Fincher. Ο ρυθμός δεν με τρέλανε, θα έλεγα πως μέχρι και βαρέθηκα και λιγάκι. Το Zodiac μου άρεσε πιότερο, συγκριτικά πάντα.
Για το αντίκτυπο που είχε σε μένα, είναι λίγο περίεργο. Θεωρώ πως δεν χρειαζόταν μια τέτοια ταινία για να δω το προφίλ του Mark. Ήξερα ότι ήταν ένας σπασίκλας του Harvard που ήθελε να γίνει ο επόμενος Bill Gates και να βγάλει εκατομμύρια και το έκανε με αφορμή μια γκομενοδουλειά. Οπότε δεν μου έδωσε κάτι από το προφίλ του δημιουργού του fb, αντιθέτως. Υποστηρίζω πως θα ήταν κατάλληλη για τηλεταινία, αλλά για όλο το hype αυτό... no way.
Αν βέβαια η γνώμη μου μετρούσε τόσο πολύ, δεν θα έγραφα στο an art called, αλλά στη Guardian ή στην Entertainment Weekly!

Ανώνυμος είπε...

Ε, κοίτα, δεν είναι το πόσο "έγκριτος" είσαι... Αλλά ίσως ο πολύς κόσμος βιώνει το fb διαφορετικά και εμένα να μου άρεσε η προσπάθεια απομυθοποίησης.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ.Η ταινία είναι μέτρια.And this is as good as it gets.
Unpoke

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.