Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

"Swanlights" Antony & The Johnsons


Μόλις τέλειωσε η πρώτη ακρόαση του νέου άλμπουμ του Antony και μπαίνει στο repeat. Όχι γιατί ενθουσιάστηκα αλλά γιατί μάλλον δεν το κατάλαβα. Ναι είμαι τοοοοοσο πεζός και το χαίρομαι.
Έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο με ελάχιστα κρουστά, φυσικά πιάνο και κλασσικά έγχορδα και την πάντα ξεχωριστή φωνή του Αντωνάκη. Αν βγάλεις αυτή την φωνή είναι σαν να ακούς soundtrack. Για παράδειγμα το "The Great White Ocean" είναι σαν να βγήκε από το Brokeback Mountain. Το "Ghost" από από ταινια του Winterbottom. Στο "I'm in Love" ακούς πρώτη φορά μπότα και ένα fingered double bass και ένα φλάουτο από τον Σεβαχ τον Θαλασσινό (τι να κάμω αυτά μου θύμισαν). Όλα δε τα κομμάτια φροντίζουν να κάνουν φινάλε ανορθόδοξα σε σχέση με το μέτρο τους. Να μην σου πω και για το "Violetta" που μέσα στα 35 του δευτερόλεπτα ούτε να ανάψεις τσιγάρο μπορείς. Το ομώνυμο ξεκινά με τον αχνό ήχο μιας παραμόρφωσης(ναι για κιθάρα λέω) και στο μέσο κάνουν την εμφάνιση τους τα ακόρντα ενός πιανακιου, τα πιατινια, τα ντου-ρου-ντου-ρου-ντου του τραγουδιστή μας και το αμπιεντ πάει περίπατο την μνήμη στο "Danny and The Dog" για να μην ξεχνιόμαστε.
Εδώ κάπου νιώθω σαν να με πήρε ο ύπνος και πιστεψε με συνεχίζω να έχω πολύ μα πάρα πολύ καλή γνώμη για το project των Antony and The Johnsons. Ευτυχώς έρχεται αμέσως μετά μια αρκετά πιο βατή σύνθεση να μου θυμίσει τον μαύρο και καλύτερο εαυτό τους. "The Spirit Was Gone". Εμένα θα μου πεις; Αυτό δεν λέω τόση ώρα; Ακολουθεί το "Thank You For Your Love" που ήδη σου έχω βάλει να ακούσεις αλλά εγώ πατάω το skip γιατί τα έχω πάρει που ακόμα θεωρώ αυτό το καλύτερο σημείο της δουλειάς. Α, ρε Τονυ τι μας έκαμες.
Προχωράω λοιπόν και στην νέα συνεργασία με την Bjork. "Fletta". Ισλανδικοί στίχοι. Δυο εκπληκτικές φωνές και μια σύνθεση που ο Prisner θα έγραφε άμα είχε παραφαει. Συγνώμη κιόλας αλλά είχα τόσες προσδοκίες δεδομένης της προηγούμενης συνάντησης τους. Είναι κακό δηλαδή που θέλω να ακούσω κάτι που θα με γονατίσει και όχι απλά κάτι αξιοπρεπές;
Τα έχω πάρει σήμερα. Επίσημα βαριέμαι πλέον. Όχι τόσο όσο στο πρώτο μισό του δίσκου αλλά μια νύστα με περιτριγυρίζει. Έρχεται λοιπόν μετά το "Salt Silver Oxygen" να με ξυπνήσει, να μου θυμίσει πάλι κινηματογραφικό τοπίο (συγκεκριμένα το Χομπιτοχωριο) και να ακούσω τον στίχο "Elect the Salt Mother/For she's a selective Christ". Που βρίσκομαι;
Ένα τραγούδι πριν το τέλος. Μπαίνει το "Christina's Farm". Εδώ είμαστε. Και σε αυτή την δεύτερη ακρόαση που σας περιέγραψα σχεδόν step by step (Το εναρκτήριο "Everything Is New" για κάποιο λόγο απροσδιόριστο, πέρασε και δεν ακούμπησε) το τελευταίο κομμάτι είναι ένα καθαρό διαμάντι. Αυτό που εγώ γουστάρω να ακούω από μια δουλειά τους. Ένα νανούρισμα σχεδόν θλιβερό, έναν λυγμό που εδώ μπορεί να έχει ελαφρύνει για χάρη των ερώτων του Antony αλλά αρκεί. Μέχρι την επόμενη φορά που να την πω την αμαρτία μου, ελπίζω να έχει χωρίσει και να σέρνεται στα μωσαϊκά!!!
Αν σου αρέσει ο Antony ούτε να το συζητάς. Απλά άκουσε το κάνα δυο φορές να συνηθίσεις. Ή βάλτο να παίζει μουσικό χαλί κάνα 4ωρο συνεχόμενο. Ή κάνε ότι θες τελοσπαντων...τσ τσ τσ...πολύ με μπερδεύει αυτό το παιδί...Θα βάλω πάλι να ακούσω τους "Wildbirds And Peacedrums".Αλλά τι λέω; Εχει το Unplugged της Μαλεα στο Mtv!!! Ειπαμε...πεζος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.