Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

30+1: Η λιστα της ζωης μου...

Ο καύσωνας φεύγει πάνω από τα κεφάλια μας για κάνα τριήμερο.
Όπως καταλαβαίνεις, ήμασταν που ήμασταν το αντίθετο του πολυγραφότατου, τώρα ήρθε και απόγινε. Άλλωστε μέχρι την συναυλία Aerosmith, δεν προβλέπεται να συμβεί κάτι άλλο άξιο προσοχής. Οι φλασιες όμως έρχονται εκεί που δεν τις περιμένεις και κυρίως δεν τις θες. Πως σήμερα που πήζω για άλλη μια φορά.
Το θέμα αγαπητό μου ημερολόγιο είναι ότι συνειδητοποίησα επιτέλους τα 30 μου χρόνια. Το ότι χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος από τότε που έκανα την επίσημη πρώτη σε αυτή την δεκαετία, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Μαζί με αυτά, συνειδητοποίησα και τα εκατομμύρια των τραγουδιών που έχουν περάσει απ τα ακουστικά μας.
Αν σε όλα αυτά τα δεδομένα προσθέσεις την τυχαία συνάντηση ,μετά από χρόνια, με έναν παλιό και πολυαγαπημένο φίλο, τότε καταλαβαίνεις που το πάω….
Ανασκόπηση; Περίπου.
Λίστα; Ναι! Ναι!
Τα σημαντικότερα τραγούδια των περασμένων 31 χρόνων μου. Γιατί καλοκαίρι είναι. Όλο και καμιά ιδέα θα θες για playlist στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου. Καθώς κατηφορίζεις στις παραλίες.
ΥΓ: ο παλιόφιλος λεγόταν Kurt Cobain…

30+1…

30. "My Sharona" (1979)The Knack
Στην 1η θέση των αμερικανικων chatrs και για πάντα σε όλα τα εφηβικά ροκ ανησυχιών πάρτι, τουλάχιστον στα δικά μας ήταν.









29. "Love Will Tear Us Apart" (1980) Joy division Αποδείχτηκε πέρα από προφητικό. Η θλίψη του Curtis πάει στην Ελλάδα γάντι. Ο φοιτητόκοσμος της Θεσσαλονίκης έκοβε φλέβα στο άκουσμα του.








28.“O Superman”(1981) Laurie Anderson
Το «τέρας» αυτό των 9 σχεδόν λεπτών, απλά είναι η κορυφή του πειραματισμού στην ηλεκτρονική σκηνή. Το ανακάλυψα σπίτι και –αν έχεις το θεό σου- από το ραδιόφωνο. Όπως σαφέστατα καταλαβαίνεις, πολύ πολύ αργότερα από το 81’.







27.“The Hanging Garden” (1982) The Cure
Δεν θα φύγει ποτέ η μυρωδιά της πόλης, νοτισμένης και καιγόμενης, καλοκαίρι όπως τώρα, από τα ρουθούνια μου. Εγώ στο μπαλκόνι με τα πρώτα μου τσιγάρα να ανακαλύπτω την μελαγχολία ως γοητεία. Κληροδότημα του αδελφού μου.







26.“Song to the Siren”(1983) This Mortal Coil
Δεν νομίζω πως κανένας πια θεώρει βλάσφημο τον χαρακτηρισμό αυτής της διασκευής ως καλύτερης του πρωτότυπου του Buckley.









25.“Purple Rain”(1984) Prince
Πρώτη φορά που άκουγα Prince ήταν κάπου στα 90s με πιο χορευτική διάθεση. Πρώτη φορά που «άκουσα» πραγματικά τον Prince ήταν ένα βραδάκι, μαζεμένοι οικογενειακά, τυχαία σε μουσική εκπομπή της κρατικής. Η ιδιοφυΐα αυτού του «νάνου» κάνει μια απλή power μπαλάντα να μεταμορφώνεται στο συναισθηματικό μας μενιρ.






24.“Don't You (Forget About Me)” (1985) Simple Minds
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα «λαλαλα» της μουσικής βιομηχανίας και ένα καραμπινάτο Νο1. Οι Simple Minds καρπώνονται όλη την επιτυχία και μοιάζουν πια one hit wonder. Λογικό αν σκεφτείς ότι η μεγαλύτερη τους στιγμή είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τον συνθέτη του «What a feeling”, για τη ταινία The Breakfast Club και απλά εκτελέστηκε.





23.“There is a Light That Never Goes Out”(1986)
The Smiths
Η σύλληψη αυτή εδώ, στιχουργικά(“…to die by your side, well, the pleasure is mine…”) και μουσικά είναι απλά αριστουργηματική. Ακόμα και όταν διασκευάζεται(βλ. The Divine Comedy) παραμένει άψογη. Οι Smiths θα είναι πάντα κάτι σαν κρυμμένα δάκρυα στα μάτια όλων μας.Το “The Queen is Dead” κυκλοφορεί 2 μέρες μετά τα 7α μου γενεθλια…τυχαιο; Δεν νομίζω!





22.“Last Night I Dreamt That Somebody Loved "(1987) The Smiths
Δεν θα ξεπεράσω αυτό το τραγούδι ποτέ.










21.“Under The Milky Way”(1988) The Church
λέω να σταματήσω τα κείμενα εδώ…αρκει η μουσικη…σωστα; Συνεχίζουμε…










20.“Pictures of You” (1989) The Cure











19.“Being Boring” (1990) Pet Shop Boys











18.“Garden” (1991) Pearl Jam γιατί είναι το πρώτο τραγούδι που με γονάτισε…










17.“Motorcycle Emptiness”(1992) Manic Street Preachers










16.“ Fade Into You”(1993) Mazzy Star












15.“The Man Who Sold The World” (1994)Nirvana Η πρώτη διασκευή στην κιθάρα μου…










14.“Born Slippy”(1995) Underworld










13.“Street Spirit (Fade Out)”(1996) Radiohead











12.“Into My Arms"(1997)Nick Cave and The Bad Seeds Γεννιέται η ανιψιά μου και εγώ της πάω δώρο από τους μάγους αυτό το τζιγκλακι…









11.“Hunter”(1998) Bjork Το Homogenic κυκλοφορεί μισό χρόνο πριν αλλά έχω εξεταστική και αρνούμαι να το ακουσω…φυτο!!!










10.“Without you I’m Nothing”(1999) Placebo & Bowie










09.“Idioteque”(2000) Radiohead











08.“ The Grudge”(2001) Tool …like a crown…pure 10!!!










07.“ Hurt”(2002) Johnny Cash











06.“Familiar Feeling” (2003)Moloko











05.“Bedshaped”(2004) Keane












04.“What Else Is There?”(2005) Royksopp











03.“And It Rained All Night”(2006) Thom Yorke











02."Primitive"(2007) Roisin Murphy











01."L.E.S. Artistes"(2008) SantiGold











+ "Crazy in Love" (2009) Antony and the Johnsons

3 σχόλια:

Nickolas είπε...

U rock mate! Kai mhn ksexnas, h synexeia einai pio synarpastikh!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ελκυστική λίστα, αλλά και πολύ ενδιαφέρων ο διχασμός (ας το πούμε και "μοίρασμα") ανάμεσα στην pop/dance και την rock/alternative.

Αν και, μεταξύ μας, ποτέ δεν πίστεψα στις ετικέτες...

Pharmartistic είπε...

@Νικολας / Στα ακουστικα μας ολο το καλοκαιρι για μπανια φιλε μου

@buho / ευχαριστω πολυ... αυτο το "μοιρασμα" ειναι χαρακτηριστικο ολης της γενειας μου νομιζω

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.