Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Sharon Jones & The Dap-Kings – I Learned The Hard Way


Ας το παραδεχτούμε επιτέλους. Η Sharon Jones δεν είναι τίποτα καινούργιο στον παγκόσμιο, μουσικό χάρτη και οι Dap-Kings δεν είναι η μπάντα του αιώνα για να απολαμβάνουν το βασιλικό στέμμα στην contemporary soul/funk σκηνή. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μην έχεις κίνητρο για την πλήρη ακρόαση του “I learned the hard way”. Από την άλλη υπάρχει μια υποχθόνια δύναμη που κραυγάζει με πάθος: αν βρεις κάτι ανάλογο στον προαναφερθέντα χάρτη, σφύρα μου κλέφτικα. Αν οι καταβολές σου γυρνούν πίσω στην εποχή που τα κρόσσια της Tina (Turner), το γρέζι της Aretha (Franklin) και οι εκρήξεις του James (Brown) έπλεκαν με ιδρώτα την πιο δημιουργική εποχή της μαύρης μουσικής, τότε αυτό το album έχει ηχογραφηθεί για σένα. Και μάντεψε: δεν είσαι ο μόνος με αυτές τις καταβολές. Για άλλη μια φορά η Sharon και οι Daps μπαίνουν κεφάτοι στα Soul Studios, ανοίγουν το οχτακάναλο και γράφουν funky drums, κοφτερά χάλκινα, εθιστικά ριφ στις κιθάρες και δακρύβρεχτες ιστορίες που θα μπορούσαν να ταιριάζουν γάντι στην drama queen Mary J Blige. Ας μην γελιόμαστε όμως, η Jones δεν έχει ποτέ σκοπό να το παίξει θύμα, μιας και σε κάθε λέξη προσπαθεί να βγει από τον βάλτο και να γίνει θύτης. Αυτό άλλωστε την έχει φέρει στην πρώτη γραμμή του είδους, ακόμα κι αν τα 54 της χρόνια είναι φαινομενικά πολλά για να αντέξουν το δράμα. Το “I learned the hard way” ακούγεται εύκολα και δύσκολα. Δεν έχει highlights και αν προσπαθήσεις να τα εντοπίσεις θα χάσεις το χρόνο σου. Πουλάει κάτι γνώριμο, αλλά και κάτι άγνωστο σε πολλούς. Συνθέτει μια σκοπιά συντηρητική όσον αφορά στον έρωτα και το πάθος, ενώ την ίδια στιγμή αποδεικνύει ότι το πάθος ήταν, είναι και θα είναι πάντα ευχή και κατάρα. Εν κατακλείδι, ποτέ η μουσική της νέας χιλιετίας δεν ήταν πιο μπέσα από αυτόν τον δίσκο. Διαφωνίες δεν επιτρέπονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.