Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ellie Goulding – Lights


Αν η Μεγάλη Βρετανία έχει για όπλο της τα τελευταία χρόνια ονόματα όπως η Lily Allen, η Amy Winehouse, η Adele, η Duffy, η Corinne Bailey Rae, η Kate Nash, η Florence Welch, η Bat For Lashes και η Little Boots (τις είπα όλες;), τότε βγάζει κανείς το συμπέρασμα πως μιλάμε για μια γυναικοκρατούμενη χώρα. Με άλλα λόγια, τα θηλυκά της μουσικής βιομηχανίας στο UK βάζουν τα γυαλιά σε όλους τους post-rockers, urban rappers και wannabe indie τύπους που διεκδικούν Brit Award και Mercury Prize. Άλλη μια εξ αυτών η Ellie Goulding, η οποία ακολουθεί τα χνάρια όσων κέρδισαν πριν την ώρα τους βραβεία, αλλά και θεωρήθηκαν The Sound Of something. Ξεκινώντας την ακρόαση του ντεμπούτου με το “Guns and Horses” θαρρείς πως ακούς τη νέα, κιθαριστική απόπειρα της Kate Nash ή το sequel του “Alas, I cannot swim” της Laura Marling. Μέχρι που μπαίνουν τα pads και το drum programming και από κάπου ανασαίνει η σκιά της Little Boots. Συνεχίζεις με το δεύτερο single του “Lights”, “Starry eyed” και καταλαβαίνεις ότι η ταυτότητα αρχίζει και αποκτά υπόσταση – ηλεκτρονική ποπ με indie καταθέσεις τύπου Catatonia (είναι τρομερή η ομοιότητα της φωνής της Ellie με την Cerys Matthews). Το “Under the sheets” είναι μάλλον το καλύτερο κομμάτι του δίσκου, ενώ ο επίλογος του “Salt Skin” σε κάνει να μην μετανιώσεις που έκανες υπομονή μέχρι το πέρας της ηχογράφησης. Μια ηχογράφηση που μάλλον δεν παιδεύει κανένα ακουστικό σύστημα και δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από έναν εύπεπτο, φρέσκο, ποπ δίσκο. Τελικά το “Lights” δεν είναι κακό. Αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ο ήχος του 2010, μιας και τον έχουμε ξανακούσει πολλάκις. Το θέμα είναι φυσικά αυτό που απασχολεί ή θα έπρεπε να απασχολεί τους πάντες σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις: κατά πόσο μπορούν αυτά τα ταλαντούχα πλάσματα να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και τα μουσικά στερεότυπα, που θέλουν τη μουσική βιομηχανία να αλλάζει μόδες και icons κάθε δύο με τρία χρόνια; Και αν τα καταφέρουν (μερικές), ποιο είναι το deadline μιας πιθανής καριέρας;

3 σχόλια:

immabill είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
immabill είπε...

Αστεράκι ... Βρετανία είναι η χρονιά σου !!

Nickolas είπε...

Asteraki, mexri omws na brei tropo na lampsei kai na mhn xa8ei mesa ston xamo twn allwn.

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.