Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

"Heligoland" Massive Attack

Σχεδόν 7 χρόνια μετά το μετριότατο αλλά ειλικρινές 100th Window, οι Massive Attack είναι πάλι εδώ σε πλήρη επιτέλους ανάπτυξη και μοιάζουν σαν να επιθεωρούν το χώρο. Δηλαδή κάτι σαν να κυκλοφορούν προπομπό, να μετρήσουν δυνάμεις και κααααποια στιγμή πάμε –αν ποτέ πάνε- σε φουλ επίθεση.
Για να μην μακρηγορώ, θα στο δηλώσω από την αρχή. Ο δίσκος μας αρέσει και δεν το περιμέναμε αλλά είναι και πάλι λιγότερος από το Mezzanine και το Protection. Πώς να το κάνουμε;
Οι συμμετοχές πολλές. Πάρα πολλές. Που να δεις και με πόσους ακόμα έχουν ηχογραφήσει αλλά έμειναν στην απ’εξω. Ίσως για αργότερα. Μετά από άλλα 7 χρόνια και ένα best ξανά. Προς το παρόν χρησιμοποίησαν τον τραγουδιστή των TV on the Radio (στο “Pray for Rain”), τον κλασσικό πια Horace Andy (στα “Splitting The Atom” και “Girl I Love You”, το οποίο είναι και από τα αγαπημένα μου) και τον πολύ Damon Albarn, στο μετριότατο Saturday Came Slow”. Κορυφαίες στιγμές οι συνεργασίες με τον Guy Garvey (Elbow) και την Hope Sandoval των Mazy Star. Η νέο soul-jazz όπου τοποθετείται –όσο αυτό είναι δυνατό με τους Massive- το “Flat of The Blade” και η μινιμαλιστική σύνθεση του Paradise Circus αντίστοιχα, σου θυμίζουν ότι οι βασιλιάδες του Bristol είναι ευφυείς μουσικοί που απλά δεν προσπάθησαν και τόσο, για άλλη μια φορά. Ευτυχώς εδώ έχουμε όλα τα καλά υλικά τους, απλά “προχειρομαγειρεμένα”.
Το άλμπουμ θα χρειαστεί μια έξτρα προσπάθεια από μεριάς μας για να χωνευτεί όπως του αξίζει και ελπίζω στον βραδυφλεγή χαρακτήρα του. Παρε μια γευση...load

Αν σου άρεσαν οι Massive Attack παλιά, θα σου αρέσουν και τώρα. Οποιαδήποτε σύγκριση με την επιστροφή των Portishead είναι περιττή. Εδώ δεν έχουμε επανευφεύρεση του εαυτού τους αλλά μάλλον άσκηση θάρρους. Εντάξει εντυπωσιαστήκαμε αλλά διψάμε ακόμα για το ένα σκαλί παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.