Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

"Gaetana" Giusy Ferreri



Την συνάντησα τυχαία. Με τράβηξε το πλατύ της χαμόγελο και τα μεγάλα της εκφραστικά μάτια. Μετά ήρθε η φωνή. Έμεινα να την χαζεύω.
Όταν τέλειωσε το τραγούδι την ρώτησα. «Πως σε λένε;» «Giuseppa Gaetana Ferreri, αλλά οι φίλοι με φωνάζουν Gaetana».
Ήταν έρωτας με την πρώτη… ακρόαση.
Το πασίγνωστο πλέον, «Non ti scordar mai di me» που αν δεν με γελά ο translator μου σημαίνει «Μη με ξεχνάς», ήταν η αφορμή για να χαθώ εκ νέου, μέσα στα ζεστά νερά της ιταλικής μουσικής.
Φυσικά και σου θυμίζει Amy Winehouse αυτή η φωνή και αυτό σε προκαταβάλει αρνητικά, αλλά μήπως να άκουγες τον δίσκο της;
Έτσι, για να ανακαλύψεις ότι η Giusy έχει και άλλες επιρροές.
Φωνητικά : Sarah Vaughan(αν θυμάσαι το “… Come, Mr. Tally Man, tally me banana…” ), Joss Stone, Ornella Vanoni(που έκαναν και ντουετακι),Norah Jones(στο χαρούμενο της).
Μουσικά: Ποπ μελιστάλαχτη, σοουλ παρόμοιου τύπου, ιταλικό έντεχνο όπως λέμε Lucio Batisti, μπαλάντες ροκ-περίπου, σε στυλ «ο κόσμος είναι άδικος, γι’αυτό είμαι κατάδικος», μπιτατα χαζοτραγουδα σαν το “Get this party started” .Και για να πω και την αμαρτία μου, σε κάποιο τραγούδι μου θύμισε έντονα τη φωνή της Skin σε power μπαλάντες των Skunk Anansie.
Πριν όμως, με λιθοβολήσεις για την ιεροσυλία που μόλις ξεστόμισα, θα ήθελα να σου πω δυο τρία πραγματάκια ακόμα.
Εντάξει δεν μιλάμε και για την αποκάλυψη της χρονιάς, αλλά μέσα σε όλη την άμορφη μουσική μάζα όπου οι φωνές ,περισσότερο, αλλά και οι μελωδίες ξεχωρίζουν μόνο στα αυτιά των ειδικών και ακούς πιο πολύ από ποτέ άλλοτε την φράση «Ποιος το λέει αυτό;» , μια ιδιαίτερη φωνή με περίσσευμα συναισθήματος, μπροστά από μια ντουζίνα –συν ένα bonus χαρούμενο τραγουδάκι για πάρτι και την ισπανική εκτέλεση του «Non ti scordar mai di me»- τραγουδιών αξιοπρεπούς ποπ, είναι μια ευχάριστη έκπληξη στο δεύτερο μισό του 2008.
Το ντεμπούτο της άλμπουμ «Gaetana» κυκλοφόρησε στις 14 Νοεμβρίου. Η παραγωγή ανήκει στον Tizziano Ferro ("Perdono") , ο οποίος συμμετέχει και στο υπέροχο «L'amore e basta» και έγραψε κομμάτια μαζί της. Άλλη μια σημαντική συνεργασία είναι αυτή με την Linda Perry (4Non Blondes; What’s going on;) που εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται αποκλειστικά με την σύνθεση και τώρα ετοιμάζει και την πολυαναμενομενη(;) επιστροφή της Courtney Love. Αυτή η κυρία λοιπόν, συνεργάζεται πρώτη φορά με Ιταλό καλλιτέχνη και έγραψε στην Ferreri δυο τραγούδια(“La scala” και “Cuore assente'”).
Με αυτά και μ’αυτά το άλμπουμ πήγε στο Νο1 της Ιταλίας και το Νο20 της Ελβετίας. Αυτό φαντάζομαι, θα γινόταν έτσι και αλλιώς γιατί η Giusy μας έρχεται από το XFactor της χώρας της , όπου και κατέκτησε-αν αυτό το λες κατάκτηση- την 2η θέση.
Μια αντικειμενικότερη κριτική θα σου έλεγε βέβαια , ότι τα 4 πρώτα tracks του άλμπουμ είναι ασύλληπτα, αλλά από εκεί και κάτω σε περιμένει η χρυσή μετριότητα με ελάχιστες εξαιρέσεις -π.χ. το "Cuore Assente" που απαιτεί την προσοχή σου.
Εγώ όμως όπως είπα παραπάνω, την έχω ήδη ερωτευτεί και τώρα σας αφήνω γιατί πάω να της στείλω μήνυμα στο myspace με ψεύτικη φωτογραφία μου –θα βάλω μια του Παπαδακη- μπας και μου απαντήσει. Ευχηθείτε μου καλή τύχη! Άντε και άμα πάω στο Μιλάνο όλο και κάτι θα σας φέρω…



Αν σου αρέσει η ποπ αξιώσεων, η ιταλική γλώσσα που είναι και η πλέον μουσική γλώσσα, οι soul γυναικείες φωνές του σήμερα, το «γρεζι» στη φωνή και αγαπάς την ζωή σου γιατί όποιος πει κακή κουβέντα για την juicy Giusy…τον έφαγε το μαύρο φίδι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.