Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

"Nneka" No Longer At Ease


Οι περισσότεροι τρέξατε να την παρομοιάσατε με την Ayo λες και δεν υπάρχει άλλη μαυρούλα με άφρο μαλλί, ακουστική προσέγγιση στα κομμάτια της και φωνή που φαλτσάρει. Άλλοι, λίγο πιο εναλλακτικοί, δεν χάσατε την ευκαιρία να αναφωνήσετε “Η νέα Lauryn Hill”, μιας και μετά την “The Miseducation of…” περίοδο (1998) δεν καταφέραμε να δούμε κάτι ανάλογο από άλλη γυναίκα καλλιτέχνιδα. Και υπάρχουν και κάποιοι μετρημένοι και εκλεκτοί που παρακολουθούν περισσότερο τα neo-soul/urban δρώμενα και υποστήριξαν με σθένος την πασιφανή ομοιότητά της με την Erykah Badu ή ακόμα και την Jill Scott. Κρατήστε όλοι καβάτζα την έμφυτη τάση που έχετε να οδηγείστε σε συγκρίσεις κάθε φορά που ακούτε κάτι καινούργιο ώστε να μπορέσετε να το καταλάβετε – αρκετά (και σε εσένα που τα γράφεις τα λέω). Η Nneka είναι το νέο γερμανο-κάτι απόκτημα της ευρωπαϊκής, μουσικής σκηνής και με την κυκλοφορία του δίσκου “No Longer At Ease” έχει ήδη βάλει τις βάσεις για να συνεχιστεί με τις καλύτερες προοπτικές η soul στην Γηραιά Ήπειρο. Αν βάλετε την Ayo στην κορωνίδα αυτής λοιπόν (ίσως με πιο folk καταβολές), προσθέσετε τις πιο mainstream και αποδεκτές από το ευρύ κοινό Corinne Bailey Rae και Adele και κάνετε λίγη υπομονή για να υποδεχτείτε την αυτού μεγαλειότητα Laura Izibor από την Ιρλανδία (δεν έχω λόγια), τότε θα αρχίσετε να βλέπετε φως στον ορίζοντα. Στο θέμα μας όμως και σε έναν δίσκο, η παραγωγή του οποίου είναι τόσο κλειστοφοβική, κυκλοθυμική και μεστή στην ουσία της (ενορχήστρωση και ερμηνεία) που θέλει λίγο χρόνο για να τραβήξει την προσοχή σου και πολύ περισσότερο για να τoν αφομοιώσεις και να τoν αγαπήσεις (μην είστε εύκολη λεία, ιδρώστε και λίγο). Και μην μείνεις σου λέω στο πρώτο και καταπληκτικό “Heartbeat”. Προχώρησε στο ευαίσθητο “Mind vs. Heart”, χόρεψε με το wannabe-Μ.Ι.Α.-και-κάτι-παραπάνω “Gypsy”, δάκρυσε με την ειλικρίνεια και την ωμότητα του “Come With Me” και ομολόγησε πως η Nneka δεν είναι ούτε Ayo, ούτε Lauryn, ούτε Erykah. Είναι the next best thing πριν ακόμα πάρεις πρέφα ότι κυκλοφορεί κάπου εκεί έξω...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.