Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

AlunaGeorge - Body Music

Προσπαθώ να βρω το λόγο που κάθε φορά που κυκλοφορεί ένας δίσκος τα τελευταία 3 χρόνια, θα πρέπει να διαβάζω ή να ακούω το "The nest sth" ή "The next someone". Εύλογο, μιας και δεν υπάρχει παρθενογέννεση, μπλα, μπλα, μπλα. Και στην εποχή που όλοι έχουν soundcloud και κάνουν mixtapes και home παραγωγές, ακούς τόσα πράγματα, που αναγκαστικά η προσφορά είναι πιο μεγάλη από τη ζήτηση κι ο μόνος τρόπος να απορροφήσεις κάτι ή απλά να το κατανοήσεις, είναι να το βάλεις παράλληλα με κάτι που έχεις ήδη χωνέψει, δεκτό. Πού κολλάνε όλα αυτά με τους AlunaGeorge; Στο γεγονός ότι μου έχουν θυμίσει τουλάχιστον 548 πράγματα μέχρι το τέλος της ακρόασης, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν με ενοχλεί. Αντιθέτως, κατανοώ τις αναφορές τους, τα κλισέ τους, τη χιπστεροαισθητική τους, το hype τους κι όλα τα συναφή.

Το "Body Music" είναι ο δίσκος που θα έκανε η Rihanna κι η Lady GaGa σε ένα στούντιο μαζί με τον Frank Ocean και τον Weeknd, featuring Kanye West, Jessie Ware, Grimes, Portishead and Austra. Δεν υπάρχει τίποτα φρέσκο, παρά μόνο ο έξυπνος συνδυασμός από contemporary r'n'b και synth pop των 00's, από αυτή που ανεβαίνει στις πρώτες θέσεις των charts. Αυτό που κρατάει το album από μια mainstream αποδοχή είναι το εναλλακτικό προφίλ του ντουέτου και το περιέχόμενο της παραγράφου που ακολουθεί. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να προμοτάρουν έτσι το υλικό τους και να κάνουν πάταγο εν μία νυκτί.

Η επιθυμία της Aluna και του George να κυκλοφορήσουν κάτι πολύ big στα πλαίσια μιας νέας παρουσίας το 2013, τους οδήγησε στο να κάνουν μια κίνηση που τους κοστίζει πολύ. Κι αυτό είναι τριπλής προέκτασης: η μεγάλη διάρκεια του δίσκου, τα πολλά tracks (όχι απαραίτητα μείον - εδώ, κουραστικό) και μια mid-tempo γραμμή, που κακό δεν κάνει, αλλά αν δεν είσαι Jessie Ware να τη στηρίζεις φωνητικά ή αν δεν περιορίζεις τα κομμάτια στα 10-12, μπορεί να γίνει καταστροφική και να χαθούν διαμαντάκια κατά τη διάρκεια της ακρόασης ("Friends to lovers", "Bad idea"). Γιατί, για να είμαστε ειλικρινείς, μια καλή παραγωγή δεν μπορεί να σώσει μια κάτω του μετρίου σύνθεση ("Best be believing").

Ναι, καλό το "Body Music". Ακούγεται, είναι ο ήχος του σήμερα, γιατί το r'n'b είναι ξανά στη μόδα με τον Ocean, τον Migeul, τη Jessie και τα άλλα εναλλακτικά παιδιά της 90's αισθητικής, που χώνουν ηλεκτρονικά στη μουσική τους. Από εκεί και πέρα, καμία αποθέωση. Τα έχεις ακούσει ξανά όλα. Και στις καλύτερες στιγμές του ("You know you like it"), jaw-dropper δεν το λες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.