Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Νύχτες πρεμιέρας vol.3


Τελευταία προβολή για μένα στις νύχτες πρεμιέρας ήταν το (ευτυχώς) εκπληκτικό “Spoorloos” δηλαδή “Η εξαφάνιση”.
Ένα ζευγάρι Ολλανδών ξεκινά με το αυτοκίνητο του για διακοπές στην Γαλλία. Σε ένα Βενζιναδικοφαγαδικο τύπου Μπασιακος(μακριά), η γυναίκα πέφτει θύμα απαγωγής. Ο άντρας έχοντας της υποσχεθεί ότι δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ, ακόμα και μετά από τρία χρόνια –όπου όλοι πλέον την θεωρούν νεκρή- συνεχίζει να ψάχνει έχοντας καταστρέψει την δικιά του ζωή. Ψάχνει πλέον όχι την ίδια αλλά το τι της έχει συμβεί. Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο της τον απαγωγέα –εκπληκτική ερμηνεία από τον γάλλο Bernard-Pierre Donnadieu.(μη νομίζεις ότι εγώ τον ήξερα, αλλά σκοπεύω να τον γνωρίσω περισσότερο): “Θα μάθεις τι έγινε αν βιώσεις την ίδια ακριβώς εμπειρία”.
Συμπαραγωγή Ολλανδίας και Γαλλίας του 1988.
Σκηνοθεσία George Sluizer . Πρώην ντοκιμαντεριστας με τρεις υποψηφιότητες για χρυσή άρκτο και κερδισμένη μια αργυρή άρκτο. Φαντάσου έναν Βερχοφεν με μικρότερη αναγνωρισιμοτητα, λιγότερες ταινίες στην Αμερική, καμία εμμονή με το σεξ και κλασσική ευρωπαϊκή ποιότητα.
Η ταινία είναι αντάξια ενός Χίτσκοκ και δεν κάνω πλάκα. Μυστηριακή. Ατμοσφαιρική σε σημεία. Ρεαλιστική. Αγωνιά υπόγεια φερόμενη και με ένα έξυπνο μαύρο χιούμορ. Αν έλειπαν και οι διακοπές ήχου στο Αττικόν όλα θα ήταν υπέροχα.
Το φιλμ έχει μαζέψει κάμποσα βραβεία για σκηνοθεσία, πρώτο ρόλο ανδρικο, δεύτερο γυναικείο και άλλα. Εδώ λίγο άγνωστη ταινία. Παρόλα αυτά το ριμεικ της με τους Τζεφ Μπριτζες, Σαντρα Μπουλοκ και Κιφερ Σαδερλαντ και σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον Sluizer είναι κατατι πιο γνωστό και υπάρχει στα ράφια των βιντεοκλάμπ. Δείτε το έστω και αυτό, με αλλαγμένο το φινάλε για να ταιριάζει στα αμερικάνικα κοινά.


Αν σου αρέσει το μυστήριο του Χίτσκοκ, του Κρονεμπεργκ τα σενάρια, οι νουβέλες του Κινγκ και το χιούμορ των Κοεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.