Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Janelle Monae - The Electric Lady

Η Janelle Monae είναι παράξενη ιστορία, αλλά θα μας απασχολήσει σε λιγάκι.

Όταν το 1998 έκανε την εμφάνισή της η Lauryn Hill, ούτε η πρώτη ήταν που έκανε παλαιομοδίτικες hip hop-soul ηχογραφήσεις (άκου "Baduism" από Erykah Badu), ούτε το "The miseducation of..." ήταν η πρώτη της δισκογραφική κυκλοφορία (η αποθέωση με τους The Fugees είχε έρθει από το 1996), ούτε έκανε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε σκεφτεί (αν μη τι άλλο, μέσα στα 90's η Mary J Blige ήταν η βασίλισσα των μαύρων charts). Η Lauryn Hill ήταν σαφώς όμως η πρώτη γυναίκα στην ευρύτερη contemporary & traditional r'n'b μουσική που είχε τον πλήρη έλεγχο ενός ολόκληρου δίσκου, έγραψε μουσική, έκανε παραγωγή, έκανε concept album σε μια εποχή που κανείς δεν τολμούσε, έκανε 548 διαφορετικά layers φωνητικών σε κάθε track, έκανε ραπ όπως καμία άλλη και έβαλε τον πήχη τόση ψηλά για τις τραγουδιάρες της μαύρης μουσικής, που δικαίως θεωρήθηκε πρωτοπόρος, διαχώρισε τον εαυτό της από τα άλλα δύο μέλη των The Fugees και σάρωσε ό,τι βραβείο βρέθηκε μπροστά της.

Κανείς δεν μπορεί να γίνει Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη. Μόνο που μπορεί. Γιατί η Janelle Monae έχει φτάσει αυτόν τον πήχη της Lauryn Hill και μάλιστα δύο φορές. Με το "The Archandroid" πριν δύο χρόνια και φέτος με το "The Electric Lady". Κι ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχει φτάσει το hype της Lauryn, είναι τόσο ταλαντούχα κι εργατική, που κάθε φορά απορείς πως μπορεί και συνθέτει κάτω από ένα ενιαίο concept τόσα πράγματα, τόσες συνεργασίες, τόσα διαφορετικα μουσικά προφίλ και τόσα outfits (duh).

Η ηλεκτρική κυρία, το τέταρτο και πέμπτο μέρος από τα 7 του "Metropolis" concept (υπάρχουν και EP για τα πρώτα μέρη) κινείται στα ίδια πλαίσια με το "The Archandroid", οπότε μην περιμένεις να ακούσεις λάτιν σούστες με αρπίχορδο. Η soulful, mid-tempo βάση των περισσότερων κομματιών δίνει τη θέση της σε funk κιθάρες και up-tempo καταστάσεις, όπως το "Dance apocalyptic", ενώ αρκετά ιντερλούδια φλερτάρουν με τις ορχήστρες, κάτι που η Monae δείχνει να απολαμβάνει και να ενσωματώνει με ό,τι κυκλοφορεί.

Τα μηνύματα στέκονται με σθένος απέναντι στον ρατσισμό και τις διακρίσεις σε όποιο επίπεδο και θα το καταλάβεις αν δεν κάνεις skip τα ιντερλούδια, αλλά τα ακούσεις προσεκτικά, για να κατανοήσεις τι θέλει να πει η δημιουργός και πώς έχει στήσει όλη την επταλογία...
- Robot love is queer
- What, what, what?
- Robot love is queer
- How would you know it's queer if you never tried it?

Οι συνεργασίες παριλαμβάνουν τον Prince, την Erykah Badu, τον Miguel, τη Solange και την Esperanza Spalding, πράγμα που σημαίνει ότι δεν στηρίχτηκε αμιγώς στις δυνάμεις της, αλλά πήρε όλη την black alternativa των charts (είναι ευνόητο πως δεν μιλώ για τον Prince) παραμάσχαλα. Αυτό δεν σε χαλάει καθόλου, αντιθέτως δένουν όλα γλυκά.

Δεν έχω να πω κάτι αρνητικό για το "The Electric Lady" από όποια σκοπιά κι αν το πιάσω. Βασικά, γίνεται σχεδόν βαρετό να περιμένω πάντα κάτι καλό και πάντα να ακούω κάτι καλύτερο των προσδοκιών μου. Ίσως κάνω μια σελίδα στο facebook με τίτλο "Like this page if you are sick and tired of Janelle Monae always recording masterpieces".

Αντί απολογισμού…

Η αλήθεια είναι πως ασχοληθήκαμε με την μουσική έως και αποκλειστικά την χρονιά που πέρασε. Το πιθανότερο είναι να κάνουμε το ίδιο και την επόμενη με την περισσή πάντα, ασυνέπεια που μας διακρίνει. Δηλαδή όποτε μας κάτσει κάτι υπέροχο η απαίσιο –την ίδια ένταση συναισθημάτων προκαλούν άλλωστε. Έχουμε αφήσει ολίγον στην άκρη τα υπόλοιπα. Αν δεις την αρχή του μπλογκ, αφορούσε και φιλμς και εκθέσεις και φεστιβάλ. Αλλά ακόμα και ένα απλό μπλογκ θέλει την αφοσίωση και τον χρόνο του…την φροντίδα του εν τέλει.

Εύχομαι απλά αυτό τον χρόνο να είναι όλα πιο ήρεμα και εμείς να κάνουμε αυτό που αγαπάμε συχνότερα και εντιμότερα.

attention...

Oι ιδιοκτήτες/διαχειριστές του blog (pharmartistic, Nikolas) δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τα περιεχόμενα οποιασδήποτε εκ των εξωτερικών συνδέσεων (links) που εμφανίζονται σε οποιοδήποτε μέρος του blog.

Επιπλέον ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του παρόντος blog δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχόλιων (comments) που αναρτούν οι επισκέπτες του blog (είτε ανώνυμα είτε ψευδώνυμα είτε επώνυμα) στα posts (αναρτήσεις) του blog. Παρ' όλα αυτά, ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής του παρόντος blog διατηρεί πάντα το δικαίωμα να διαγράψει κατά την δική του κρίση και χωρίς προειδοποίηση ή/και αιτιολόγηση ή άλλου είδους πρότερη ή ύστερη ενημέρωση οποιοδήποτε σχόλιο επισκέπτη οποιαδήποτε στιγμή.

Όλες οι ηχογραφήσεις σε μορφή αρχείων ήχου mp3 ή άλλων format που εμφανίζονται κατά καιρούς για download στο παρόν blog προσφέρονται για περιορισμένο διάστημα και αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς / πληροφοριακούς σκοπούς.

Τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ηχογραφήσεων ανήκουν σε κάθε περίπτωση στους εκάστοτε καλλιτέχνες ή/και τις αντιστοιχες εταιρείες ή/και τους αντιπροσώπους αυτών.

Εαν είστε κάτοχος ή αντιπρόσωπος του κατόχου των πνευματικών δικαιώματων κάποιας εκ των ηχογραφήσεων και επιθυμείτε την απομάκρυνση της από το blog ειδοποιήστε μας και θα αφαιρεθεί άμεσα.

All mp3 files are hosted here for a limited amount of time and only for informational purposes. Please support the artists & bands, especially those on independent labels. If you own the rights of any recording appearing on this blog and want it removed, please let us know via e-mail and we will remove it immediately.